EU oznake pnevmatik

Od novembra 2012 so vse nove pnevmatike obvezne oznake EU, ki vam omogoča vpogled v lastnosti pnevmatik. Nove EU oznake za pnevmatike zagotavljajo podatke o pnevmatiki, pomembne z varnostnega in okoljskega vidika ter omogočajo lažjo primerjavo pnevmatik.

Oznake EU nam povejo:

1. Oprijem platišč

2. Izkoristek goriva

3. Glasnost platišč

EU oznake

  • PORABA GORIVA

Poraba goriva je odvisna od kotalnega upora pnevmatike. Vozilo zaradi slabih karakteristik pnevmatike lahko porabi tudi do 20 % več goriva. Ne pozabite, da boste ob tem zmanjšali tudi svoj vpliv na okolje! Za optimalno porabo goriva preverite, ali je tlak v pnevmatikah ustrezen. Nizek tlak v pnevmatikah poveča kotalni upor in vpliva na slabši oprijem v mokrem.

Za označevanje izkoristka goriva se uporablja barvna lestvica razredov od A do G.
A (zelena) = najboljši izkoristek goriva
G (rdeča) = najslabši izkoristek goriva

  • OPRIJEM NA MOKRI PODLAGI

Oprijem na mokri podlagi je pomemben dejavnik, ki ga je treba upoštevati ob nakupu novih pnevmatik. Razred na oznaki EU se določi na podlagi meritev zavorne poti na mokri podlagi.

Oprijem na mokri podlagi je označen z razredi od A do F:
A = najboljši oprijem
F = najslabši oprijem

Pnevmatike razreda A osebnemu vozilu ob polnem zaviranju pri hitrosti 80 km/h zagotovijo povprečno 18 metrov krajšo zavorno pot kot pnevmatike razreda F.

  • HRUP

Oznaka EU kaže emisije zunanjega hrupa pnevmatike v decibelih, slikovno pa s črticami ob pnevmatiki, kjer ena črtica pomeni tiho pnevmatiko, tri pa glasno pnevmatiko.

1 črn val: tiha pnevmatika (3 dB ali več pod prihodnjo omejitvijo EU)

2 črna valova: zmerno tiha pnevmatika (med prihodnjo omejitvijo EU in vrednostjo 3 dB pod njo)

3 črni valovi: hrupna pnevmatika (nad prihodnjo omejitvijo EU)

Ne veste katera je prava pnevmatika za vas? Vulkanizerstvo Pestator vedno stremi k temu, da vsakomur ponudi pnevmatiko, ki je najboljša glede na potrebe in stil vožnje. Pošljite POVPRAŠEVANJE. Z veseljem vam bomo pomagali!

Zaupanje. Tradicija. Izkušnje.

Delovni čas

  • Vsak delavnik:
  • Od 8h do 12h
  • Od 13h do 18h
  • Vikendi, prazniki: zaprto
  • Sobote (sezonska menjava): od 8h do 12h